Трансформират две стари железопътни депа в Милано в еко паркове

OMA и миланската Laboratorio Permanente спечелиха конкурс за трансформиране на два изоставени железопътни гаража в Милано в еко паркове, които ще действат като „екологични филтри” за града, претъпкан с автомобили. Под заглавието „Agenti Climatici“ („Климатични агенти“) генералният план предвижда да използва естествената, пречистваща въздуха сила на растенията и филтриращите способности на водата за прочистване и охлаждане на околната среда, добавяйки нови места за отдих за обществеността. Проектът е част от по-машабен проект за възстановяване на изоставените пост-индустриални зони из периферията на града.

Генералният план “Agenti Climatici” се отнася за две железопътни депа: Скало Фарини с площ 468 301 кв. м. на север от Милано и Скало Сан Кристофоро с площ 140 199 кв. м. в южната част на града. Дизайнерите са определили Първия като „зелена зона”, която ще се състои от голям парк, способен да охлажда горещите ветрове от югозапад и да намалява замърсяването на въздуха. Скало Сан Кристофоро пък е наречен “синя зона” заради плана на дизайнерите да превърнат железопътния двор в линеен воден път, който естествено ще пречиства оттока и ще създава охлаждащ микроклимат.

„В момент на драматична трансформация на околната среда и постоянна икономическа несигурност нашите приоритети са се променили“, каза партньорът на OMA Иполито Пестелини Лапарели. „Най-ценната валута вече не е “тухлата” – тоест съграденото -а а по-скоро климатичните условия, които градовете ще могат да осигуряват за своите граждани. Градът на 20-ти век, с високата си консумация на енергия, трябва да бъде преодолян чрез преосмисляне на принципите, белязали градското развитие още от класическата ера”.

Генералният план също така предвижда най-дългата велосипедна алея в Милано покрай нова трамвайна линия и метростанции.

Изображения: OMA и Laboratorio Permanente

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*