Глобалният PV капацитет може да достигне 1,3 TW през 2023 г.

Глобалният пазар на фотоволтаични системи се очаква да нарасне с 25% през настоящата година, според „Изгледи за глобалния пазар на соларна енергия“ – доклад на индустриалната асоциация SolarPower Europe.

Според представения в доклада „среден“ сценарий, който асоциацията вижда като най-вероятен, новодобавеният капацитет ще достигне 128 GW тази година – в сравнение с 102,4 GW през 2018 г.

Китай най-вероятно ще бъде най-големият пазар с около 43 GW новодобавен капацитет и авторите на доклада твърдят, че китайското правителство сега действа по-бързо от очакваното с преструктурирането на своята схема за стимулиране на слънчевата енергия. Анализаторите казват, че това може да доведе до устойчив растеж.

Европа ще има достатъчно търсене, за да се „представи“ с внедряването на нови 20м4 GW. Това ще представлява 80% увеличение в сравнение с онези 11,3 GW, добавени на Стария континент миналата година.

SolarPower Europe е разработила и още два други потенциални сценария за развитие на пазара – слаб, предвиждащ само 85 GW нов растеж, и „силен“, обещаващ удивителните 165,4 GW нов капацитет. Последната прогноза звучи изключително оптимистично и е слабо вероятна, но слънчевата енергия в миналото е изненадвала бизнеса неведнъж, казват от сдружението.

Съгласно средния сценарий, САЩ и Индия ще инсталират по над 10 GW тази година – съответно 11,8 GW и 12,9 GW.

„2018 беше уникална година за световната слънчева индустрия, тъй като за първи път прескочихме магическата „летва“ от 100 GW годишно, което доведе соларния енергиен сектор до нарстване над 500 GW, или 0.5 TW“, казват от асоциацията.

1 коментар

  1. тези тежко вредни соларни станции се водят
    „тежко терористични вражески станции“ ползват ги за целеуказване дъното на тропосферния океан и за трайно увреждане ядрото на Земята.
    Готвеши ликвидация на живота на Земята – the end of fanerosoic eon се надяват чрез тях да увредят тежко йоносферния щит ..
    Около фотосоларни градински лампички проникват масови убиици от други измерения.Стават убииства и катастрофи..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*