Бил Гейтс и ЕС създават нов фонд за чисти технологии: 100 млн. евро

Европейските предприятия, които разработват решения за чисти технологии, скоро ще могат да получат инвестиционен тласък благодарение на нов инвестиционен фонд с капитал от 100 млн. евро, създаден от Европейския съюз и Бил Гейтс.

„Европейския капитал за пробивна енергия“ (ЕКПЕ) бе създаден в рамките на инициативата „Мисия Иновации“. Целта му е да помогне на европейските компании и предприемачи да разгърнат мащаба на своите технологии, предназначени за намаляване на въглеродните емисии.

Европейската инвестиционна банка участав с 50 млн. евро, докато инвестиционният фонд, ръководен от Бил Гейтс, Breakthrough Energy Ventures, участва с останалите 50 млн. евро.

Фондът е чудесен пример за иновативните начини за сътрудничество между частния и публичния сектор, разполагането на капитали и изграждането на компании“, каза Гейтс. „Ние имаме ресурсите да направим нещо значимо – и гъвкавостта да го направим бързо. Това е рядка и мощна комбинация.“

Фондът ще инвестира в компании, работещи за намаляване на емисиите, в пет области: електроенергия, транспорт, селско стопанство, производство и сгради, каза ЕС. Очаква се инвестициите да започнат през втората половина на 2019 година.

„Да правим бизнес както обичайно вече не е опция пред нас,“ каза Марош Шефчович, заместник-председател на Еврокомисията по изградането на енергиен съюз. „Необходимо е да увеличим инвестициите си с повече от 500 милиарда евро всяка година, за да постигнем въглерод-неутрална икономика до 2050 година. Радвам се, че нашето пилотно сътрудничество с „Европейския капитал за пробивна енергия“ започна толкова бързо. Това е пионерска дейност: да канализираме и публичните, и частните инвестиции в полза на Енергийния съюз и климата“.

„Мисия иновации“ стартира на срещата на върха в Париж през 2015 г. Тя се подкрепя от Европейската комисия и 23 държави, които представляват 70% от световния БВП. Участващите страни обещаха да удвоят финансирането за научните изследвания и иновациите в областта на чистата енергия до 2021 г.

2 коментара

  1. А бе УМНИЦИ, като ЗА БЪЛГАРИЯ да не стане , като „къщите за гости-останали без гости“.До сега само това сме ВИДЕЛИ У НАС!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*