Зарядните станции за електромобили са повече от бензиностанциите на Острова

Пътят към декарбонизацията на британските пътища достигна преломна точка в последните дни, след като стана ясно, че за първи път броят на станциите за зареждане на електрически превозни средства надвишава броя на бензиностанциите в страната.

Към 28 май на Острова има 8 546 точки за зареждане на електромобили, според данни на специалистите по зареждане на електромобили. В същото време Великобритания има 8 400 бензиностанции.

„Публичният и частният сектор инвестират сериозно в британската инфраструктура за заряди станции, за да гарантират, че има достатъчно меса за зареждане с цел подпомагане на нарастващия електрически автопарк,“ каза Бен Лейн, съосновател и главен технически директор в Zap-Map.

Този етап е показателен за бързия темп на промяната, който вече е на ход: двигателят с вътрешно горене отстъпва на изцяло електрическите превозни средства, които предлагат движение с нулеви вредни емисии и по-добро преживяване зад волана.

Бброят на публичните места за зареждане на електромобил се е увеличил с 57% през последните 12 месеца, сочат статистиките. Локации за зареждане могат да бъдат намерени по цялата дължина и ширина на Великобритания. Тази разширяваща се мрежа – достъпна за всички шофьори на ЕПС – поддържа все по-голям брой електрически превозни средства, които сега са 210 000 – спрямо 3500 само преди шест години. До края на 2022 г. повече в страната ще има повече от един милион електромобила, според прогнозите на Chargemaster.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*