Изоставен индустриален комплекс в Мумбай се превръща в модерен квартал

В предградието на Мумбай Вихроли един стар и изоставен индустриален комплекс се е превърнал в нов, модерен квартал със смесено предназначение. „Студио въображение“ е проект, който лансира идеята за адактивното повторно използване, създавайки модерни обществени и частни пространства, като отдава почит на индустриалното минало на мястото.

„Студио въображение“ се простира на 10 763 квадратни метра и обхваща малък клъстер от обновени промишлени сгради. Това включва маркетингов офис, пространства за срещи, целодневно кафене в една преустроената котелна централа, многофункционална галерия за културни събития и няколко открити пространства. Широката общественост е поканена да се порадва и „изживее“ многофункционалното пространство.

„Намерението беше да се илюстрира една оживена обществена сфера като микрокосмос от дървета, като същевременно се запази същността на индустриалното наследство на обекта“, казват архитектите. „Дървета“ е и името на техния цялостен план за мястото. „Съществуващите сгради и техните елементи бяха рециклирани не само за да се подчертае тяхната значимост в отминалите епохи, но и за да добавят смисъл като важни елементи на дизайна…“

„Студио въображение“ е доминирано от „индустриална“ материална палитра: бетон, кортен стомана, месинг и дърво, съчетани така, че да следват японските принципи на „wabi sabi“ или гледната точка за красотата в несъвършенството. Материалите са преднамерено оставени недовършени, така че те се развиват и патинират с течение на времето. Определени елементи от старите сгради са запазени и използвани повторно, като например старите решетки на основното промишлено предприятие, които са преместени, покрити със стомана Кортен и перфорирани с шарки.

Снимки: Едмунд Самнър, Дилип Бхатия, Lotus Studio, GPL Design Studio

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*