Microsoft ще строи най-екологичните центрове за данни

Microsoft обяви в сряда, че планира да построи два нови центъра за данни, които ще са най-екологичните ЦоД, строени до момента. Те ще се намират в Швеция и ще бъдат захранвани само от възобновяеми енергийни източници, които в бъдеще ще използват безотпадъчни технологии.

Центровете ще се намират при Гьалве и Сандвикен, на север от Стокхолм. Енергията за тях ще идва от компанията Vattenfall, която вече продава на Microsoft цялата си енергия, генерирана от клъстера вятърни генератори Wieringermeer Polder в Холандия. Microsoft обяви също партньорство с Vattenfall в проект, насочен към намаляване до нула на емисиите въглероден диоксид.

В блога си компанията отбеляза, че подкрепя концепцията за свят без изкопаеми горива и работи като въглеродно неутрална компания от 2012 г. насам. Софтуерният гигант се ангажира до 2023 г. да захранва 70% от центровете си за данни от възобновяеми източници. В крайна сметка, компанията се надява да повиши този показател до 100%.

„Ние се стремим нашите центрове за данни в Швеция да бъдат сред най-устойчивите, които са проектирани и заработили някога, с крайната амбиция за постигане на нулевовъглеродни операции“, каза Ноел Уолш, вицепрезидент на Microsoft за дейностите и иновациите в облака.

Изборът на мястото има и други практични мотиви. Компанията очаква нарастващо търсене на облачни и интернет услуги заради нарастващия интерес на Европа към облачните технологии. На територията на стария контитент Microsoft вече има центрове за данни в Австрия, Франция, Финландия, Германия, Ирландия, Нидерландия и Великобритания. Строят се и нови – в Норвегия и Швейцария.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*