Джакарта тества електрически автобуси

Столицата на Индонезия Джакарта започна пилотна програма за мигриране на обществените автобуси към електрически превозни средства. Автобусната система на Джакарта е най-голямата в света с над 200 милиона пътници и голям брой нови маршрути, добавяни всяка година. Добавянето на по-чисти превозни средства обещава да окаже значително въздействие върху токсичните нива на замърсяване на въздуха в града.

От април градът започна да тества електрически автобуси, произведени от китайски и индонезийски производители. След пилотните проучвания градът ще тества автобусите и с пътници. Губернаторът на града Анис Басуедан е решен да направи Джакарта един от най-зелените градове в света, а по-чистият транспорт е голяма крачка към тази цел.

„Смятаме, че преминаването към електрически превозни средства е жизненоважен начин за борба със замърсяването на въздуха и преминаването към по-зелено бъдеще. Програмата за тестване на електрически автобуси ще ни даде добра представа за промените, които трябва да направим в системата, за да заменим в крайна сметка целия автомобилен парк на Джакарта с електрически модели,” каза изпълнителният директор на Трансджакарта – Агунг Вичаксоно.

Програмата за околна среда на Обединените нации предоставя подкрепа за инициативата като част от усилията за намаляване на замърсяването на въздуха. В азиатско-тихоокеанския регион замърсяването на въздуха убива 4 милиона души всяка година. „Преходът към електрическа мобилност може да има драматичен ефект за намаляване на замърсителите и превръщането на градовете в по-здравословни и по-приятни места за живеене“, коментира Берт Фабиан, програмен директор на отдел „Качество на въздуха и мобилност“ при Програмата на ООН за околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*