Топ архитекти обявяват „аварийна ситуация“ за климата

Някои от най-престижните архитектурни фирми в Обединеното кралство обявиха „извънредно положение“ по отошение климата и биоразнообразието. Те се ангажират да променят своите практики и да се насочат към проектиране на устойчиви, въглеродно неутрални сгради.

Няколко студиа, които са носители на престижната архитектурна награда RIBA Stirling, подписаха отворено писмо, призовавайки широката архитектурно-строителната индустрия да засили усилията си за ограничаване на въздействието си върху климата.

Застроената околна среда е отговорна за около 40% от общия въглероден отпечатък на Европа. Преминаването към нулевовъглеродни сгради се разглежда като критично решение за намаляването на нетните емисии на парникови газове до нула.

В писмото архитектурните фирми подчертават, че сградите с нулеви въглеродни емисии са напълно възможни, но в индустрията липсва „колективна воля“ да се наблегне на новото поколение зелени сгради в глобален мащаб.

„За всички, които работят в строителната индустрия, да отговорим на нуждите на нашето общество, без да нарушаваме екологичните граници на земята, означава промяна в нашето поведение“, се казва в писмото. „Заедно с нашите клиенти ще трябва да пожелаем и проектираме сгради, градове и инфраструктури като неделими компоненти от по-голямата, постоянно обновяваща се и самоподдържаща се система“.

Сред студиата, подписали писмото, са водещи компании като dRMM, Foster Partners, Hodder Partners и Zaha Hadid Architects. Те обещават да „повишат осведомеността“ за климата сред клиентите си и доставчиците си. Задължават се да оценяват всички свои нови проекти от гледна точка на екологичните им характеристики. Ангажират се също така да въведат в работата си принципа на въглеродна неутралност на проектите в целия им жизнен цикъл. Обещават и да работят за работа за ограничаване на строителните отпадъци по време на строителството.

„Надяваме се, че всяка британска архитектурна практика ще се присъедини към нас, за да поемем заедно този ангажимент“, заключава писмото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*