Асфалт от стари гуми може да „рециклира“ пътищата ни

Ново решение може да намали отпадъците и да ускори развитието на кръгова икономика: асфалт, произведен от рециклирани автомобилни гуми.

„Гуменият“ асфалт е създаден от строителни материали в съчетание с надробени автогуми, обясни производителят – Tarmac. Фирмата смята, че скоро ще е възможно да се рециклират и използват повторно 750 авто-гуми за всеки километър път, покрит с новия микс.

Рециклирането на автомобилните гуми е предизвикателство за всички страни по света. Ако обаче те могат да се превръщат в настилка за пътища, това ще даде нов живот на отпадъчния материал.

„Докато рециклирането на пластмаси и използването им за пътна настилка влезе е медийните заглавия, използваните на гуми си остава значителен, но пренебрегван поток от материали“, казва Брайън Кент, технически директор на Tarmac. По думите му, технологията може да отприщи приложението на принципите на кръговата икономика.

Новият материал вече е тестван в Ковънтри, Великобритания. Tarmac е доставила на общината сместа с рециклирания „асфалт“. „Градският съвет на Ковънтри е възхитен от пробния нов асфалт“, каза Роб Литъл, старши старши инженер в съвета. „Надяваме се, че в бъдеще можем да използваме повече от този продукт в града, за да помогнем за намаляване на отпадъците отгуми, депонирането и изгарянето им, за да намалим въглеродния отпечатък на пътното строителство в Ковънтри.“

Освен самите гуми, има и други отпадъчни материали, които могат да се използват в пътното строителство. Така например в Шотландия същата фирма управлява завод за рециклиране, който произвежда строителни продукти от отпадъчна пепел от електроцентрали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*