Kампания за $500 млн. цели да затвори американските въглищни централи до 2030 г.

Бизнесменът-милиардер Майкъл Блумбърг обяви, че ще осигури 500 милиона долара в нова кампания за затваряне на всички въглищни електроцентрали в САЩ до 2030 година. Блумбърг е и бивш кмет на Ню Йорк и е решен да се противопостави на политиката на президента Доналд Тръмп в областта на климата.

Кампанията „Отвъд въглерода“ трябва да изведе САЩ на пътя към 100% чиста енергия. Програмата предвижда да се работи с организации в цялата страна – с щати, с градове, с областни центрове. Блумбърг твърди, че подобна кампания е от съществено значение, тъй като „на практика няма надежда за решителни федерални действия по този въпрос поне още две години“, тоест докато президентът Тръмп е на поста си.

Тръмп обеща да изтегли САЩ от световното Парижко споразумение за изменението на климата. Той многократно е изразявал подкрепата си за въглищната енергия, въпреки намаляващото икономическо състояние на този енергиен източник и значителното му въздействие върху природата и човешкото здраве.

Кампанията на Блумбърг ще се стреми към затваряне на всички въглищни електроцентрали в САЩ до 2030 г. Същевременно тя ще се противопостав на всеки опит за изграждане на нови електроцентрали на въглища. Наред с това кампанията ще се стреми към прекратяване на използването на други изкопаеми горива в енергетиката в САЩ, като например изграждането на нови газови електроцентрали.

„Майката природа не може да чака нашия политически календар – и ние не можем“, каза Блумбърг. Кампанията ще се съсредоточи върху работата с местните държавни и щатски органи органи по отношение на мерки като приемане на закони за климата и чистата енергия, създаване на цели и графици за изпълнението им, програми за стимулиране на нискоемисийния транспорт и др. Други области на особено внимание ще са развитието на нисковъглеродните сгради и насърчаването на екологичното производство във всички сфери.

„Тази кампания трябва да гарантира, че след изборите през 2020 г. новата администрация ще наследи една държава, която е на път към икономика с 100% чиста енергия“, добави Блумбърг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*