Канада забранява пластмасите за еднократна употреба от 2021 г.

Канада последва примера на Европейския съюз и обяви, че ще въведе забрана за пластмасите за еднократна употреба. Тя ще влезе в сила до 2021 г. Премиерът Джъстин Трюдо обяви предстоящата забрана, подробностите за която тепърва следва да бъдат детайлизирани. Анонсът идва месеци преди изборите тази есен, по време на които политическите експерти очакват изменението на климата да игре ключова роля.

По-малко от 10 процента от всички пластмаси в Канада се рециклират. За сметка на това всяка година се изхвърлят 300 милиона тона пластмасови отпадъци. Във всеки ъгъл и всеки крайчец на земното кълбо пластмасовите отпадъци тровят природата, почвител водите, животните.

За да го постави решението в перспектива , понятна за гражданите, министър-председателят Трюдо обясни така: „Като родители ние сме достигнали момента, когато отвеждаме децата си на плажа и трябва да издирваме малка зона пясък, която да не е пълна със сламки, сламки, стиропор, шишета. Това е проблем, за който трябва да направим нещо”.

Законодателите все още не са обявили точно кои пластмаси за еднократна употреба ще бъдат забранени. Списъкът може да включва еднократните прибори за хранене, сламки, чинии, пръчици за разбъркване, чанти. В целия Европейски съюз найлоновите торби, приборите за хранене, памучните клечки за уши, пръчиците за разбъркване и балонните пръчки ще бъдат незаконни през 2021 г. Очаква се подобно нещо да се случи и в Канада.

Очаква се също таказабраната да включва и разпоредби за компаниите, които произвеждат значителни количества пластмасови отпадъци. Политиката ще държи компаниите отговорни за “приноса”им и ще им отрежда задължение запланиране на управлението на пластмасовите отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*