Зоната около Айфеловата кула се превръща в пешеходна градина

Известната забележителност на Париж – Айфеловата кула – ще бъде обект на основен ремонт и превръщането на зоната около нея в градина. Проектът трябва да бъде завършен навреме за Олимпийските игри през 2024 година. Реконструкцията ще мястото около кулата в голяма градина, из която ще се “протягат” над километър и половина свързани зелени пътеки, басейни и фонтани. Преобразяването на мястото е част от градската кампания на кмета Ан Идалго, която се старае да да направи Париж по-удобен за пешеходство.

“Ние имаме голяма цел в сферата на пешеходството”, каза кметът Идалго в съобщение по повод ремонта. “Ще имаме прекрасна градина, където ще слушаме как птиците пеят. Това е място, което ще се превърне в пространство за разходки, отдих и почивка. Природата отново ще заеме мястото си заедно с това изключително наследство.”

Проектът ще бъде изпълнен от Gustafson Porter + Bowman – лондонска компания за ландшафтен дизайн. След приключването на първата фаза през 2024 г. ще има и втора фаза, която трябва да бъде завършена до 2030 г. Проектът включва превръщане на моста с интензивен трафик от близкия метро-център в пешеходна зона с прияна зеленина. Добавянето на дървета, градини и фонтани ще помогне и за охлаждането на зоната през горещите летни месеци.

„Париж е името на споразумението за климата. Чудесно е, че такова място може да как могатдасе създават повече зелени площи в центъра на оживен град, притегателен център за милиони туристи,” коментираха от Gustafson Porter + Bowman

Макар тази нова градска градина надали ще промени климата сама по себе си, тя със сигурност ще има локални ползи по отношение на качеството на въздуха, изграждането на общността и общественото здраве.

Проектът има и критици. Те твърдят, че създаването на зона без автомобилен трафик на това ще означава повече време за пътуване за работещите в района и ще “премести” замърсяването на въздуха в други части на града, без реално да го подобри.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*