„Черна вила“ се крие в буйните гори край Москва

Тази мистериозно изглеждаща „Черна вила“ в Русия е един от примерите за създаването на човешки обиталища по начин, по който техният външен вид остава дискретен и ненатрапчив визуално – един силно подценяван аспект от устойчивостта на човешките конструкции. „Черната вила“ е скътана в гората край Моксва и е проектирана от руската архитектурна фирма Archslon.

Къщата е ниско разположена правоъгълна форма, състояща се от два корпуса с вътрешен двор, разделящ двете пространства. Входът е през малък открит район, който минава от предната част на къщата към задната й част.

Предната част на кабината е продълговата, открита палуба – нещо, което архитектите наричат „байпас галерия“. Тя се простира по дължината на един от основните блокове. Пространството е облицовано с тънки колони, които придава нотка на модерност.

Компактността на дома и фактът, че е нисък, са стратегическо решение – с цел запазване на възможно най-много съществуващи дървета по време на строителството. Облечена в черна дървесина, къщата е проектирана така, че да се слее с естествената си среда.

Основната дневна зона е осветена от естествена светлина благодарение на цяла стена от прозорци, високи от пода до тавана. Освен да открива гледка към живописната природа, тази остъклена стена създава усещане за връзка със заобикалящите гори.

Снимки: Archslon

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*