Стартира абонаментна услуга за превръщане на CO2 в камък

Швейцарската фирма за улавяне на въглерод Climeworks стартира нова услуга, предлагаща абонамент за улавяне и съхранение на въглерод за физически лица, които желаят да компенсират вредните си емисии. Системата позволява на клиентите да купят еднократна или ежемесечна услуга по премахване на въглероден диоксид от атмосферата и и неговото съхраняване под земята под формата на камък.

Climateworks е насочила своите услуги най-вече към лица, които искат да компенсират емисиите си от пътувания. Налице са три нива на членство. Абонаментът за тях варира от 7 до 49 евро на месец. Най-скромният абонамент предвижда изсмукването на 85 кг CO2 годишно. Втората опция е за улавянето на 255 кг CO2 от атмосферата – около 45% от средния отпечатък на пътуващия човек. Има и абонамент за улавяне и съхранение на 600 кг CO2, което – според фирмата – е еквивалентно на средното количество на цялостния въглероден отпечатък на пътуващия човек за една година.

За разлика от традиционните схеми за компенсиране, при които по същество се перодава „право на замърсяване“, решението Climeworks включва директно премахване на същото количество емисии от атмосферата, както създава клиентът.

След като бъде уловен заловен, CO2 се съхранява под земята чрез процеса „CarbFix“ на компанията. Това технологично решение се осъществява съвместно с Reykjavik Energy и стартира през октомври.

Швейцарската компания отдавна предлага подобни компенсации за бизнеса, но новата инициатива е първият път, когато услуга за въглеродно улавяне се предлага на широката общественост.

Възможността за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид е приветствана като потенциален лост в усилията за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата. Критиците обаче твърдят, че подходът остава изключително скъп в сравнение с някои алтернативни средства за намаляване на въглеродните емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*