Арктическите ледове се топят с темп, очакван чак след 2090 г.

Вечно замръзналите територии на Арктика са започнали да се размразяват 70 години по-рано от първоначално предвиденото от учените. Размразените пейзажи са открити по време на експедиционно пътуване от екип от изследователи от Университета на Аляска. Скалата и почвата в тази област са били замразени в продължение на хиляди години, но поредицата от необичайно топли лета се е оказала достатъчна, за да промени драстично температурата – и екосистемата.

„Това, което видяхме, беше невероятно. Това е индикация, че климатът сега е по-топъл, отколкото по което и да е време през последните 5000 или повече години“, каза университетският професор Владимир Романовски.

Учените са използвали малък самолет, за да събират данни от далечните краища на канадската част на Арктика. Някои места са толкова отдалечени, че най-близко намиарщото се население е на 300 км. За учудване на учените, пейзажът изглеждал забележително различен в сравнение с последния път, когато те прелетели оттам – преди повече от 10 години, по време на мисия за събиране на базисни данни.

Вместо замръзнала земя и твърд лед, екипът видял трапове и вдлъбнатини в земята. Те говорят за размразяване и потъване. Видели и езера, където ледът се е разтопил. Съзрели и растителност в тези райони – нещо, което е много необичайно за такова замръзнало място.

Размразяването на вечните ледове е тревожно заради промени в екосистемите, които носи, но не само. Ледът в тези райони също съдържа големи количества парникови газове. Тъй като той сега се топи, газовете се освобождават в атмосферата и допринасят за климатичната криза.

Дженифър Морган от Greenpeace International заяви пред изданието „Гардиън“, че „размразяването на вечните ледове е една от критичните точки за климатичните проблеми и се случва пред очите ни.“ Това преждевременно размразяване е друг ясен сигнал, че трябва да декарбонизираме икономиките си и то веднага.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*