Ученици от Бургас отиват на Shell Eco-marathon Европа

Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас ще има своите първи представители на финалите на състезанието за енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon Европа. Надпреварата провокира учащи от цял свят да проектират превозни средства, които изминават възможно най-много разстояние с възможно най-малко енергия. България участва вече няколко години поред с екипи на студенти и ученици от техническите университети и школи в страната.

Отборът от Бургас ще се включи в състезанието след успешно представяне на предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger event в Турция през 2018 г. Децата ще се състезават в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия, през юли в Лондон, Великобритания.

Mehano Team започна работа върху автомобила си веднага след Shell Eco-marathon Challenger event. Учениците залагат на изцяло нова концепция за дизайн на автомобила с по-компактни размери. Благодарение на безчетковия двигател и олекотяването на колата с 20 кг очакванията на отбора са да изминат 150 км с 1 кВтч енергия. Автомобилът е оборудван и с монитор, който показва параметри като скорост и обиколки. Всички ученици в отбора са със специалност „Промишлена електроника“.

„Shell Eco-marathon е уникално състезание, предизвикващо учениците да генерират идеи за енергийно ефективен транспорт и да създадат свой собствен автомобил с близки до нулата емисии. С гордост наблюдавам тяхното развитие през последната една година работейки върху този автомобил. Радвам се, че това лято и ние ще имаме честта да представляваме България на международната сцена за създаване на иновативни решения за мобилност“, отбеляза Красимир Кънчев, ръководител на отбора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*