С “Да изчистим България заедно“ вече и ще садим гора

Заедно с почистването на боклуци из цялата страна радетелите за чиста природа у нас ще могат и да засадят дървета с цел спасяване и възобновяване на българските гори – като част от инициативата на bTV “Да изчистим България заедно“. Тази есен тя ще се проведе на 14 септември. Новината съобщиха bTV и Гората.БГ на специална церемония, където медията награди гражданската инициатива за залесяване като един от партньорите си в добродетелното си начинание. Над 400 хиляди души са се включили в последното издание на инициативата на bTV за прочистване на градове, паркове, планини, речни корита, природни паркове, крайбрежия и други замърсени зони у нас, посочи bTV.

Кампанията се провежда вече девета поредна година. Догодина тя ще има своеобразен малък юбилей. Закономерно начинанието се разраства и все повече се превръща в нещо повече от общонационална акция за почистване. Общността на активните граждани вече се стреми не просто да изчисти, а да направи обкръжаващата ни среда по-хубава, по-красива, по-зелена, по-приятна за живеене, обясни Мария Лазарова, мениджър на социалните проекти на bTV Media Group. По тази причина партньори на кампанията са граждански инициативи за залесяване, за подновяване на детски площадки и др.

Един от аспектите на разширяването на инициативата тази есен ще е засаждането на дървета заедно с Гората.БГ. До този момент вече сме посадили над 600 хилди дървета из цяла България и наесен ще продължим, за да подпомогнем горите на родината, сподели Никола Рахнев, създател и ръководител на Гората.БГ. Амбицията на проекта е до 2020 година в страната да бъдат засадени 1 милион нови дървета. Огромен принос за това имат доброволците из цяла България, които с ентусиазъм, усмивка и добро настроение всяка пролет и есен засаждат хиляди фиданки. По този начин те създават нови гори, възстановяват ерозирали земи и опожарени масиви, рекултивират съсипани земи.

GreenTech.BG е медиен партньор на Гората.БГ.

На снимката: Никола Рахнев, основател и ръководител на гражданската инициатива Гората.БГ, с партньорско отличие от bTV Media Group

2 коментара

 1. Ще ми се да помогна, по начало съм засадил доста дървета където мога но начина по които се прави с подобни кампании не ми харесва. Няма да навлизам в подробности но ефекта от тях е .. да кажем минимален.
  Личното ми виждане е че по начало колкото и несвързано да звучи главния проблем започва с корупцията.
  И за да не е ни в клин ни в ръкав ето малко аргументи.
  1. Да започнем с градските площи защото там ефектът е най-видим. Корупцията довела до пре-застрояването и неспазването на архитектурните градоустройствени планове. Залесяването на градската среда по правилния начин намалява температурната разлика, през зимата е по топло през лятото е по прохладно което директно намалява разходите по отопление и охлаждане.Други дребни ползи са шумоизолацията и прахо почистването на градската среда.
  2. Правилното използване на ВЕИ тата да си признаем че начина по който се използват иначе екологични технологии в България е престъпен. Има прекрасни комплексни технологии които не са и кои знае колко сложни елементарна изолация комбинирана с панел за топла вода, фотоволтайк по възможност и ветрогенератор могат да намалят енергийните разходи значително а правилното разпределение (децентрализирани ел системи) на добиваната енергия може да намали нуждата от АЕЦ И ТЕЦ значително. Корупцията в България много сериозно пречи на тези иначе известни ни технологии и решения да се използват.
  3.Образоване на населението, и залесяване с акъл, както казваше баба ми.
  Да залесяваш с иглолистни видове в ареала на широколистни е заявка за .. екологични бедствия в момента повечето „еколози“ обслужват нечии интереси което е жалко и вредно.
  Ако имате идея как да се помогне адекватно за да се увеличат горите ще се радвам да споделите и ако имам възможност да помогна.

 2. Защо само ще се сади?
  Защо не се наложи мораториум и никой да не сече 1 дърво без десетки разрешителни, и така до 2030та година.
  Така ще се възстанови цялия горски масив поне частично, а сега бракониери и дървосекачи режат безразборно и ние си „замазваме“ очите с разни малки организирани кампании…?! ЩО ЗА ГЛУПОСТ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*