Лекари: 2 часа сред природата подобряват психичното здраве

Според британски изследователи, само два часа престой сред природата на седмица може да има измерими ползи за психичното здраве на човека. Това е първото проучване, което изследва въпрса колко дълго трябва да престоят хората в естествената природа среда, за да почувстват положителното й въздействие. Изследователите смятат, че двучасовият праг може да бъде добавен към здравните препоръки за здраве о благоденствие, наред със съветите да се хапват пет плода и зеленчука на ден или да се правят 150 минути физически упражнения на седмица.

Изследването бе публикувано в сп. „Scientific Report“ и използва данни от Natural England, най-големият набор от данни по темата. Изследователите са анализирали повече от 20 000 души, за да оценят физическата има активност от предходната седмица, общото им здраве и нивото на удовлетвореност от живота.

Откритията показват, че хората, които са прекарали поне два часа сред природата, са показали значително намаляване на чувството на недоволство – само 14% смятат, че здравето им е лошо, след като са прекарали известно време си в природата, в сравнение с 25% от другите участници, които не са прекарали време сред природата и съобщават за лошо здраве. Изследователите не са забелязали значителни промени сред тези, които са прекарали повече от два часа навън и поради това стигат до заключението, че препоръчваната продължителност е два часа.

„Удивително е да се види тази връзка между общуването с природата и по-доброто здраве и благополучие“, казва професор Хелън Стоукс-Лампард от Кралския колеж на общопрактикуващите лекари. „Това изследване дава повод на хората да излязат навън и да се потопят в естествената среда.“

Констатациите са атуални за всички различни участници в изследването, без значение какво е тяхното материално състояние, увреждания, болести или градско местоположение. Данните също така разкриват, че ползите от общуването природата не са непременно свързани с физически упражнения – и че има полза за прекарване на времето сред природата, дори ако човек просто си седи на пейка в парка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*