Париж забранява до 60% от колите заради рекордни жеги

Франция страда от рекордна топлинна вълна и нивата на замърсяване на въздуха се покачват. В тази обстановка градската управа на Париж взе решение да забрани всички слабо екологични автомобили – до 60% от общия брой коли в града – до края на горещото време.

Забраната за определени автомобили смущава парижани от 2017 г., когато Париж въведе система с градски винетки – цветови обозначения с номера, вариращи от 0 до 5. Най-лошите замърсители – дизелите, произведени преди 2000 г., се класират на 5 място. От юли тази забраната освен тях обхвана и автомобилите със стикери от ниво 4: дизеловите автомобили, регистрирани през 2001-2005 г., мотоциклетите от преди 2004 г. и камионите от 2006-2009 г. Достъпът на такива превозни средства е забранен в централната част на Париж в делнични дни от 8:00 до 18:00 часа.

В горещото време през последните дни обаче е забранен достъпът и на автомобилите от ниво ниво 3. Това засяга 60% от парижките шофьори. На практика в града легално могат да се движат само водородни и електрически превозни средства, както и бензинови автомобили, регистрирани след 2006 г., и дизели от 2011 г. или по-късно. Водородните и електрическите автомобили са със зелен стикер и ниво 0.

Много от шофьорите в Париж са разстроени от забраната. Някои от тях нарушават ограничението, въпреки че рискуват да бъдат глобени – 68 евро за автомобили и мотоциклети и до 135 евро за камиони.

“Трябва да се изправим пред реалността, а тя е, че се увеличава замърсяването на въздуха, когато има топлинна вълна, подобна на тази, която преживяваме в момента”, заяви за френската преса министърът на екологичните промени във Франция Франсоа дьо Руги.

Други мерки за борба със замърсяването на въздуха включват предлагане на повече безплатно паркиране за жителите на централната градска част и насърчаване на използването на обществения транспорт, както и значително намаляване на ограниченията за скоростта на магистралите.

1 коментар

  1. ДА се спре облъчването и увреждането на ПАриж и Европа с включени фарове денем и с включени скенери вкл led xenon halogen laser/antifog scanners/ денем и нощем
    Виждате огромни пробиви в биосферата като огромeн балон над Париж.
    Това се лекува само с петстотин метра тинести наслаги подава региона.Исключете и всички дигитално холограмни оръжия вкл клетки за JSM i телевизии..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*