Първият круизен кораб с батерии отплава за Арктика

Първият в света круизен кораб, частично задвижван от батерии, излезе от Северна Норвегия, поемайки по своето първо пътуване, заяви в понеделник операторът на круизния лайнер Hurtigruten. Хибридният круизен кораб „Роалд Амундсен“ може да вози 500 пътника. Тй е проектиран да плава в суровите и студени води на северния климат.

Наречен на името на норвежкия изследовател, първи достигнал до Южния полюс през 1911 г., корабът тръгва към Арктика от Тромсьо тази седмица и ще преплава северозападния проход при Аляска през октомври.

Докато двигателите работят главно с морски газьол, наборът от батерии на кораба позволява плаване в изцяло електрически режим в продължение на 45 до 60 минути при идеални условия, каза изпълнителният директор на Hurtigruten Даниел Скелдам. Компанията изчислява, че батерийният пакет ще намали разхода на гориво и ще спести около 20% от емисиите на въглероден диоксид, в сравнение с режима на работа без батериите.

„Той е проектиран да поема излишната енергия от двигателите и да я складира в батериите, когато корабът не се нуждае от нея. После енергията се връща обратно, когато корабът се нуждае от нея – това е начин за намаляване на значителни количества емисии, без да има налични станции за зареждане,“ обясни Скелдам пред Ройтерс. Той очава батериите да станат важна част от корабоплаването през следващите години. Все пак не всички кораби ще преминат на акумулаторно захранване – круизните лайнери като тези на Hurtigruten понякога плават по 18-20 дни в райони, където няма и няма как да има зарядни станции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*