Антарктика загубила рекордно количество лед

Ново проучване, използващо сателитни снимки на Антарктика, разкри забележителен скок в темпа на топене на ледовете на Южния полюс през последните пет години. Въпреки че обемът на леда се разширява от 1974 г. насам, след 2014 г. Антарктика е загубила почти 810 815 квадратни мили лед. Учените не са готови да кажат с категоричнот дали това се дължи на промяната на климата. Каквато и да е причината обаче, загубата на леда има огромно въздействие върху екосистемата на целия Южен полюс.

„Той е достиглан 40-годишния си връх през 2014 г., но след това, през 2017 г., е достигнал най-ниското си ниво за 40 години”, казва авторът на проучването, климатологът Клер Паркинсън.

Подобно мащабно топене на леда на Антарктика е регистрирано и през 70-те години, поради което изследователите не са сигурни дали явлението се дължи на глобалното затопляне. Възможно е това да е постоянно явление, което се повтаря циклично. Учените се надяват, че казусът е по-скоро второто – нормален цикъл на натрупване и намаляване на леда.

Независимо от причината загубата на ледовете е лоша новина за местните видове и за глобалното затопляне в останалата част на света. „Морският лед засяга полярната екосистема, включително пингвини, китове и тюлени, буревестници и албатроси, раци и всякакви други животни и морски растителни видове”, казва Паркинсон.

В допълнение, ледът отразява около 50 до 70% от слънчевите лъчи обратно в космоса. А това има отношение към поемането на топлина от Земята. За сравнение, според EcoWatch, тъмносиният океан почти не отразява греенето: той поглъща 90% от светлината и топлината, идваща от Слънцето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*