Индия иска да стане глобален център за производство на електромобили

Годишното икономическо проучване на Министерството на финансите на Индия за 2019 г. си поставя за цел да се инвестират 330 млрд. долара в сектора на възобновяемата енергия до 2030 г. и страната да се превърне в глобален център за производство на електромобили.

“Общите оценки предполагат, че допълнителните инвестиции в инсталации за възобновяема енергия до 2022 г. (без електропреносните линии) ще бъдат около 80 млрд. долара при днешните цени и за периода 2023-2030 г. ще са необходими инвестиции от около 250 млрд. долара,” гласи прегледът на икономическото развитие през предходните 12 месеца.

Индия е на пето място в световната класация за слънчева енергия и цялостна възобновяема енергия и четвърта в класацията за вятърната енергия, според проучването.

Поставяйки акцент върху електрическите превозни средства, проучването призова Индия да разработи автомобилен център за производство на електромобили по модел на средището за производство на ДВГ-автомобили в Детройт в САЩ.

Отбелязвайки липсата на инфраструктура за зареждане с електроенергия и необходимостта да се инвестира в технологии за батерии, в доклада се посочва, че разработването на център за производство на електромобили ще ускори възприемането на електромобите в ежедневието и ще осигури развитието на подходяща “екосистема” за такива превозни средства.

“Тъй като батерията е сърцето на всеки електромобил, разработването на подходящи технологии за батерии, които могат да функционират ефективно в условията на високите температури в Индия, трябва да бъде изведено на преден план,” отбелязва проучването. „Пазарният дял на електрическите автомобили е около 2% в Китай, докато в Норвегия той е около 39%… а индийският пазарен дял на електрическите автомобили е оскъден – едва 0,06%. Електрическите двуколесни превозни средства съставляват голяма част от продажбите на електромобили,” отчита анализът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*