WWF алармира: чакат ни „суперпожари“ в Европа

Глобалната организация за опазване на дивата природа WWF предупреди, че има риск от вълна от нови, все по-бързо разпространяващи се “суперпожари” вследствие на топлинните вълни и засушаването, което обхвана Европа. Мнозина припознават в това явление почерка на глобалното изменение на климата.

Въпреки че Средиземноморието е най-засегнатият от горски пожари регион, традиционно по-влажните северно-европейски страни напоследък също страдат от опустошително горски пожари.

Средно 300 000 хектара гори изгарят всяка година в Европа. В доклад, публикуван от WWF Испания, се казва, че тези пожарища струват на континента приблизително 3 милиарда евро годишно.

Между 2017 г. и 2018 г. трудните за гасене “суперпожари”, подклаждани от силни ветрове и “суховей”, убиха 225 души в Португалия, Гърция и Испания. Ситуацията бе влошена заради неадекватно разпределение на ресурсите и повишаване на глобалните температури.

“Сегашната политика по отношение на борбата с горските пожари, която се основава изключително на система за гасене, е остаряла и неефективна”, се казва в доклада на WWF. Той призова за повече мерки за превенция, включително по-добро управление на горите.

Освен повишаването на глобалните температури, според докладът посочва, принос за суперпожарите имат още обезлюдяването на селските райони и хаотичната урбанизация.

1 коментар

  1. Е един малко злобен коментар.
    Да сте забелязали колко много иглолистни гори са залесени където не им е мястото в България ?
    Вместо „псевдо еколози“ да реват за да обслужват интереси е добре да се следват истински еколози които да изготвят планове за правилното залесяване

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*