Графенова боя поглъща CO2

За чудните свойства на графена се говори от години, но сега на пазара на Острова вече предлагат „въглеродно неутрална“ графенова боя: тя поема въглероден диоксид от въздуха. Първата поръчка на такава боя вече е факт и е поискана от фабрика в Норфолк, обяви производителят Graphene Company. Фирмата твърди, че всеки квадратен метър от нейните бои Graphenstone е може да абсорбира 120 грама въглероден диоксид от атмосферата през целия си живот.

Добиван от чист въглерод, графенът е 200 пъти по-здрав от конструктивната стомана, както и силно инертен, нетоксичен и лек. Това го прави годен да осигури значителни икономии по отношение на консумацията на материали и поддръжката. Освен това боята може да предложи ползи термоизолацията на сградите.

Порестата природа на боята, съставена от вар и графен, гарантира, че стените могат да „дишат“ свободно, като по този начин се подобрява качеството на въздуха в помещенията, намалявайки влажността и предпазвайки от натрупване на влага и конденз.

Материалите, от които са изработени боите, са проектирани така, че смесите съдържат свръхниски нива на замърсители като летливи органични съединения (ЛОС), формалдехид, тежки метали, токсични вещества, канцерогени и вредни агенти като като биоциди или пластификатори, обясни директорът на компанията Патрик Фолке. Благодарение на това боите са признати от „зелените“ органи по строителството като BREEAM, LEED и др.

Според шефа, в следващите години ще сме свидетели на нарастващо търсене на подобни бои от страна на професионални строители и фирмите за управление на сградни активи, тъй като „собствениците на жилища искат домовете им да са по-устойчива и по-здравословна среда за живеене“.

2 коментара

  1. кажете им на тези учени да засадят една фиданка и да изчислят за 20 години колко въглероден двуокис ще усвои

  2. „всеки квадратен метър от нейните бои Graphenstone е може да абсорбира 120 грама въглероден диоксид от атмосферата през целия си живот“

    ….тва е някаква шега, нали? ……. 120 грама въглероден диоксид, за 1 квадратен метър, за 10-20 години……..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*