Залесяването е най-доброто ни решение за изменението на климата

Нови изследвания показват, че засаждането на дървета е най-евтиният и най-ефективен инструмент срещу глобалното затопляне.

В процеса на растежа си дърветата абсорбират и съхраняват емисиите на въглероден диоксид, които са причина за глобалното затопляне. Според новото проучване, една световна програма за залесяване би могла да премахне две трети от всички въглеродни емисии, които биват изпомпвани в атмосферата в резултат на човешките дейности.

Анализът сочи, че на света има 1,7 млрд. хектара пустееща земя, на която съвсем естествено биха могли да растат 1,2 трилиона дървесни фиданки. Тази площ представлява около 11% от цялата земя и е еквивалентна на размера на САЩ и Китай, взети заедно. Тропическите райони биха могли да имат 100% дървесно покритие, докато други биха били по-рехаво покрити.

Учените изрично са изключили от своя анализ всички области, използвани за отглеждане на хранителни култури, и градските райони. Те обаче са включили и пасищата, на които – според изследователите – също може да има по някое и друго дърво и това ще е от полза за пасящите овце и говеда.

„Тази нова количествена оценка показва, че възстановяването на горите не е просто едно от нашите решения за изменението на климата, то е най-доброто възможно“, казва проф. Том Кроутър от швейцарския университет ETH Zürich, който ръководи изследването. „Това, което ни впечатли, е мащабът. Мислехме, че възстановяването на горите би било едно от топ 10 [решения за спасяване на климата], но то е по-мощно от всички други предложени решения за справяне с изменението на климата“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*