PV система прави чиста вода и електричество едновременно

Учените от Университета за наука и технологии “Крал Абдула” в Саудитска Арабия демонстрираха система, базирана на слънчеви панели, която може да произвежда електричество и чиста, питейна вода.

Макар че ефективността на слънчевите клетки продължава да се покачва, факт е, че слънчевата топлина във фотоволтаиката не се използва и дори представлява проблем. В повечето фотоволтаични инсталации топлината не се използва по полезен начин и може да увреди както експлоатационните характеристики, така и експлоатационния живот на слънчевите клетки.

В статия, публикувана тази седмица в “Nature Communications”, учените от Университета за наука и технологии “Крал Абдула” твърдят, че са демонстрирали система, която използва генерираната топлина за пречистване на вода, без това да засяга производството на електроенергия чрез системата.

Статията описва устройство, включващо слънчеви клетки Sharp, което има и многостепенно устройство за мембранна дестилация, прикрепено в задната част на слънчевата клетка. Така топлината от слънцето се впряга в полезна работа – за дестилация на вода. Всички страни на устройството са запечатани с полиуретанова пяна с ниска топлопроводимост с цел намаляване на топлинните загуби.

Изследователите съобщават, че устройството може стабилно да произвежда чиста вода, отговаряща на стандартите, определени от Световната здравна организация. Колко вода? Системата добива по 1,64 кг вода на квадратен метър на час. През това време фотоволтаичните панели продължават да генерират електроенергия с 11% ефективност.

Пенг Ван, професор по екологични науки и инженерство в KAUST, казва, че изборът на соларни клетки за направата на устройството е основан единствено на удобството и системата е съвместима с всички модерни, по-ефективни фотоволтаични продукти.

Анализът на KAUST сочи, че ако всичките близо 1 TW слънчеви инсталации, които се очаква да са в експлоатация до 2025 г., биха били оборудвани с подобно дестилационното устройство, теоретично щемогат да се произвеждат по четири милиарда кубически метра питейна вода годишно – достатъчно, за да посрещне 10% от потреблението на питейна вода в света, въз основа на данните за 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*