Екологичен ресторант в Африка е построен от бамбук за 5 седмици

Кристално сините води, луксът и екзотиката на тропическата обстановка не са единственото нещо,което привлича туристите в Сънди Прая – първия петзвезден курорт на Сао Томе и Принсипи. Мястото отскоро се гордее с устойчив ресторант, проектиран от френската архитектурно-дизайнерска агенция D.L.2.A (Didier Lefort Architectes Associés). Изграден под формата на голяма риба, ресторантът представлява бамбукова структура, която е сглобена предимно на ръка и е построена само за пет седмици.

Разположен в залива на Гвинея край западния бряг на Африка, Сънди Прая е създаден да предлага лукс, щадейки природата наоколо. Скрити сред тропически бадеми и бананови дървета стоят 15-те вили на курорта, всяка от които е закотвена към земята с прибиращи се винтове за намаляване на въздействието върху гората. В съответствие с този екологичен дух, дизайнерът Дидие Лефор е създал бамбуковия ресторан -изцяло с местни материали и труд.

Изработена така, че да прилича на голяма риба с вълнообразен гръбнак и широко отворена уста, конструкцията на сградата се базира на серия от бамбукови арки с различни размери. Всички те са скрепени ръчно с естествени връзки. С дължина 24 метра от “главата” до “опашката”, ресторантът може да побере до 100 души в интериора и на терасата.

Вълнообразният облик на ресторанта всъщност не е само за красота – той създава пространства за различни гости. Най-тесният край на ресторанта, например, е за специални гости, които желаят да се хранят отделно от другите, докато в голямата зона на “корема” на рибата могат да се настанят големи семейства. “Устата на рибата” на входа е популярно място за двойки, които искат романтична вечеря на свещи.

Интериорът на ресторанта е обзаведен с местни продукти, като например полилеи, сплетени от бамбук и вдъхновени от рибарските мрежи, и големи завеси, по които се виждат едри семена.

Снимки: Жералдин Брюне за D.L.2.A

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*