Мръсният въздух засяга сърцата и на децата

Сърцата на най-невръстните жители на градовете съдържат милиарди токсични частици от мръсния въздух, разкри ново изследване.

Дори у най-младият субект проучването, който е на три години, е установено увреждане на клетките на критични мускули на органа, съдържащ малки частици, попаднали от мръсния въздух в тялото. Изследването показва, че тези богати на желязо частици, генерирани от превозните средства и промишлеността, могат да бъдат основна причина за отдавна установената статистическа връзка между мръсния въздух и сърдечните заболявания.

Учените твърдят, че изобилието от наночастици във въздуха може да представлява сериозен проблем за общественото здраве – и че замърсяването на въздуха трябва да се намали спешно. Повече от 90% от населението на света живее в среда с токсичен въздух, според Световната здравна организация. Тя неотдавна обяви въпроса за глобална „извънредна ситуация” за общественото здраве.

Изследването все още е в ранен етап и не е приключено, но проф. Барбара Махер от Университета в Ланкастър посочи: „Това е предварително проучване,… но констатациите и последствията са твърде важни, за да не споделим информацията”.

През 2016 г. Махер и нейни колеги откриха, че въпросните наночастици присъстват в човешкия мозък и са свързани с увреждания като Алцхаймер. И макар че от мръсния въздух биват засегнати всички възрасти, Махер каза, че е особено загрижена за децата. “За най-младите хора вече има доказателства, че [мръсният въздух] поражда увреждане както в сърцето, така и в мозъка, в този ранен стадий“, казва тя. “Имаме вероятния причинител, който има достъп и до двата органа – и патологични доказателства, които сочат, че става въпрос за увреждане”.

Последните проучвания по темата потвърждават, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган в тялото и на почти всяка клетка, тъй като малките частици се вдишват, преминават от дробовете в кръвния поток и оттам се транспортират из цялото тяло. Голяма част от доказателствата говорят за множество увреждания, като се започне от диабет до намаляване на интелигентността до увеличаване на спонтанните аборти. Проучване през 2018 г. откри частици от мръсния въдух дори в плацентата на родилките.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*