Вила в Бразилия използва биоклиматичните принципи за минимален еко-отпечатък

Проектирана от бразилската фирма PITTA Arquitetura, къщата “Casa Modelo” е направена да служи като архитектурен модел за устойчив дизайн на дома. Създаден с помощта на биоклиматичните принципи, домът, захранван от слънчева енергия, има минимално въздействие върху околната среда, разположен сред идиличната тропическа обстановка край извън Сао Пауло.

“Casa Modelo”, което ще рече “къща-модел”, се намира в отдалечения район на Убатуба. Заобиколена е от буйни, зелени, защитени природни зони, които се простират до някои от най-красивите плажове в страната – идилична обстановка за новия дом.

Невероятното местоположение е определило и “тона” на дизайна. Работейки заедно със собственика, архитектите са се постарали да създадат модел за устойчив дом, който да служи като платформа за бъдещите конструкции в района.

Водещ принцип в проектирането е целта да се намали влиянието на дома върху девствената природна среда. Местният климат е белязан от висока влажност, свръхгорещи лета и значителни валежи, което е накарало дизайнерите да създадат устойчива структура, която да устоява на екстремните природни сили.

Пасивни, енергоспестяващи функции доминират целия дом, а именно – в големите отвори на сградата и високите тавани на интериора позволяват лесно охлаждане в летния зной. Всекидневната с отворено разпределение и кухнята се отварят към откритото пространство благодарение на дълга серия от плъзгащи се стъклени врати с подвижни дървени екрани от двете страни на къщата. Вратите могат да бъдат напълно или частично отворени, за да се осигури проветрение на интериора.

Разположението също е определено от природните елементи. Двете спални са ориентирани така, че да прегърнат сутрешната слънчева светлина, докато надвеси засенчват дневната от горещото лятно слънце. През зимните месеци слънчевата светлина от големите прозорци, гледащи към север, се абсорбира от бетонните стени и подове през деня, за да се освобождава през нощта.

В допълнение към впечатляващите си пасивни характеристики, в дома са инсталирани няколко системи, които целят да се сведе до минимум потреблението на енергия. Слънчев масив покрива 100% от електрическите нужди. Самите те са намалени благодарение на високоефективното осветление, електрическото оборудване и интелигентните домашни устройства. Иновативната система за събиране на дъждовна вода осигурява вода за жителите.

Снимки: Густаво Алкмим за PITTA Arquitetura

2 коментара

  1. Това пък каква дивотия е? „Единствено опасни са къщите с инсталирани фотоволтаични скенери/панели/ на покривите. Имат обемно аномално поле около тях.Увреждат както региона където са инсталирани така и домовете.
    Аномално вредните домове се виждат както от улицата така и от въздуха.“ Явно някой измисля нова физика…

  2. Провеждам тестове за климата в UK. Благодаря на Великобритания за отличните двуетажни скромни къщи построени по древна доказана еко технология. Къщите са екологично чисти от добре изпечени тухли покрити с качествени керамични плочи. Не увреждат околната среда.Пазят обитателите от студ и електромагнитни облъчвания.Обезпечават раждане и отлгеждане на много деца без проблеми.
    Единствено опасни са къщите с инсталирани фотоволтаични скенери/панели/ на покривите.Имат обемно аномално поле около тях.Увреждат както региона където са инсталирани така и домовете.
    Аномално вредните домове се виждат както от улицата така и от въздуха.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*