ВЕИ в Европа изпреварват изкопаемите горива за втора поредна година

Възобновяемите енергийни източници отново са генерирали повече енергия от изкопаемите горива през първото и второто тримесечие на тази година, съобщиха вчера енергийните анализатори EnAppSys.

Последният доклад на фирмата разкрива, че възобновяемите енергийни източници сапроизвели 245.8 TWh електроенергия в Европа в периода април-юни 2019 г., в сравнение с 202.7 TWh електроенергия от изкопаеми горива.

През първото тримесечие на годината възобновяемите енергийни източници генерираха 265.2 TWh електроенергия, в сравнение с 233.6 TWh от изкопаеми горива.

Доминирането на възобновяемите енергийни източници през първата половина на годината е факт въпреки спада от 3% на производството на енергия от възобновяеми източници през второто тримесечие в сравнение със същия период година по-рано, каза EnAppSys. Резултатите потвърждават родължават модела, оформен през 2018 г., когато възобновяемите енергийни източници генерираха 288.4 TWh през Q1 и 252.8 TWh през Q2, докато изкопаемите горива генерираха 258.9 TWh през Q1 и 224.8 TWh през Q2.

Според анализаторите обаче състоянието на енергийния микс в Европа е “стабилизирано до голяма степен”. Вече няма големи и резки увеличения на капацитета за добив от възобновяеми източници.

“Това означава, че делът на производството на енергия от изкопаеми горива, на възобновяемите енергийни източници и на ядрената енергия до голяма степен остават статични от 2017 г. насам, като възобновяемите енергийни източници осигуряват повече от изкопаемите горива през първата половина на годината и това се променя през втората половина на годината”, обясни EnAppSys.

Документът посочва, че намаляването на субсидиите за проекти за възобновяема енергия е един от факторите за забавянето на внедряванията на нови ВЕИ. Някои страни пък страдат в прехода от въглища към газ поради липсата на вътрешни газови доставки и инфраструктура.

Въпреки това, ако ЕС иска да постигне целта си за дял на чистата енергия от 32% до 2030 г., зелената електроенергия ще трябва да покрива поне 50% от потреблението на електроенергия през цялата година. Това ще изисква значително увеличаване на производството на ВЕИ електричество в блока.

2 коментара

  1. Стреса се вижда особено в очите и телата на РосАтом и всите други представители на въглищни, газови и нефтени дружества им треперят панталонките при тези новини и плащат наляво и надясно на троловете да не спират да плюят.

  2. Ето проучвания от псоледните седмици проведени от мен по Югоисточното крайбрежие на UK. Огромни нови вятърни паркове.
    в плитки води край брега. Има лаби обемни аномалии около вятърните генератори като цяло океана подава „Ще ги търпим засега“ .
    Къпещи се в заливи около Birchington on sea са в особен стрес заради фотоволтаични скенери ..Стреса се вижда по очите и напрегнатите тела.
    Вредата от фотоволтаичните скенери се доказва лесно с нормални снимки на дворове с набодени фотофолтаични лампички..ИЛи къщи с панели на покривите..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*