Въглеродно неутрален музей на науката в Швеция ще се захранва с… велосипеди

Датската архитектурна фирма COBE разкри проекта си за нов научен музей в шведския университетски град Лунд, който ще се захранва не само със слънчева енергия от соларен масив покрива, но и с електричество от … въртене на педали. Посетителите на музея ще бъдат поканени да помогнат за производството на електроенергия за въглеродно-неутралната сграда, като покарат „енергийни велосипеди“ на покрива. Изградена предимно от сглобяеми панели дървесина, екологичната сграда ще бъде устойчива забележителност и ще помогне затвърждаването на позицията на Лунд като град на науката на международната сцена.

Проектът е победител в международен конкурс. Предложението на COBE за научния музей предвижда той да бъде разположен в сърцето на новия градски квартал на града – Science Villa Scandinavia. Музеят ще бъде разположени между високотехнологичните институции ESS (European Spallation Source) и MAX IV, които в момента са в процес на изграждане и се очаква да станат най-мощните и модерни изследователски центрове в света в областта на неутронното и рентгеновото изследване. Целта на научния музей е да направи по-достъпни изследванията на институтите и да насърчи деца и възрастни да разгърнат интереса си към природните науки и научните изследвания.

Сградата ще е с обща площ от 3500 кв. м. Двуетажният научен музей ще включва изложбени зали, галерия, рецепция, работилници, музеен магазин, ресторант, офиси и лекционна зала – аудитория. На покрива, който ще е с площ 1600 квадратни метра, ще имап платформа за наблюдение и вътрешен двор, както и енергийни велосипеди и соларе масив, толкова голям, че да може да покрива нуждите на музея от електричество. Голям атриум в сърцето на музея ще помага за абсорбирането на въглероден диоксид благодарение на буйната си растителност – както и за насърчава на биологичното разнообразие, както и за резервоар за вода и преливник в случай на екстремни валежи. Излишната топлина от ESS ще бъде използвана за отопление на музея.

Очаква се строителството на дървената сграда да приключи до 2024 г.

„От самото начало интергирахме климата, околната среда и устойчивостта в процеса на изграждане. Избирайки дървото за основен строителен материал, включвайки слънчевите клетки, използвайки излишната топлина и създавайки атриум с богато биоразнообразие и резервоар за дъждовна вода, ние постигаме нашата цел и успваме да създадем въгеродно сграда – стига дизайнът да се реализира според замисленото,” коментира Дан Щубергаард, архитект и основател на COBE. “Надеждата ни като архитекти е, че можем да продължим да засилим фокуса върхи създаването на устойчива архитектура в полза на бъдещите поколения и състоянието на планетата.”

Рендери: COBE

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*