Панама забрани найлоновите пликове

Панама стана първата централноамериканска държава, която забрани пластмасовите пликове за еднократна употреба, за да ограничи замърсяването на плажовете си и да помогне за справянето с проблема, който ООН определи като едно от най-големите предизвикателства за околната среда в света.

Стова си решение Панама се присъедини към повече от 60 други страни, които вече са забранили изцяло или частично пластмасовите торби за еднократна употреба или са въвели данъци за тях, за да обезсърчат употребата им.

Супермаркетите, аптеките и търговците на дребно в Панама трябва незабавно да спрат да използват традиционните полиетиленови найлонови торбички. Магазините за търговия на едро ще имат срок до 2020 г., за да въвведат политиката, одобрена през 2018 г. Ще има и глоби за неспазването на забраната. Единствено изключение за използването на найлонови торбички са т. нар. “санитарни причини”, тоест предлагането на сурова храна.

По улиците на града Панама се забелязват знаци с фразата „по-малко пликчета, повече живот“, които да напомнят на минувачите, че мярката е влязла в сила.

“Това изглежда като да е добра мярка, защото намалява замърсяването на улиците и общността”, казва Виктория Гомес, 42-годишна жителка на центъра на град Панама.

Птици, костенурки, тюлени, китове и риби често се заплитат в или поглъщат остатъците от найлонови торбички в моретата и океаните, включително в Латинска Америка, един от регионите с най-богато биоразнообразие в света. По брега на Панама са обичайна гледка пластмасовите отпадъци, заливащи плажовете – особено в близост до населените места.

Предвид прогнозираното нарастване на потреблението, без нови политики за борба със замърсяването океаните ще съдържат повече тонове пластмаса, отколкото риба, през 2050 г.,предвижда докладът “Нова икономика на пластмасите”, публикуван от фондацията на Елън МакАртър през 2016 г. Докладът също така установи, че цялата пластмасова промишленост по това време ще консумира 20% от общото производство на петрол.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*