Земята преживяла най-горещия си юни

НАСА наскоро потвърди, че изминалият юни е най-горещият юни на Земята. Това стана малко след като службата по промяната на климата “Коперник” определи, че юни 2019 г. е най-топлият юни в Европа и в световен мащаб.

След жестока знойна вълна в Европа и необичайно топло време в Арктика и Евразия, средната температура на планетата се покачи до най-високото си ниво, регистрирано през юни.

Според данни, публикувани в понеделник от НАСА, средната глобална температура е с 0,93 градуса по Целзий над нормата за юни (нормата е определена на база средното за периода от 1951 до 1980 г.). Предишният рекорд беше с 0,82 по Целзий над нормата и бе регистриран през 2016 г.

Месецът бе белязан от тежка топлинна вълна, която засегна Западна Европа по-специално през последната седмица, с многобройни температурни рекорди в страни, в които от векове се трупат данни за дневните и месечните температури.

13 места във Франция надминаваха най-високата си температура, регистрирана някога. Най-високата температура по време на на топлинната вълна бе 45,9 по Целзий, отчетена в Галаргуе-льо-Монтьо. Тя е с 3,2 градуса над стария рекорд, поставен по време на топлинната вълна през юли и август 2003 г.

Юли се очертава също доста зноен, според специалистите. Зеке Хаусфатер, изследовател от Бъркли, Калифорния, пише, че месецът засега “се нарежда като най-горещия, изпреварвайки юли 2017 г., която е предишният рекордьор”. “Ако този юли се окаже най-топлият юли, това ще бъде най-знойният месец, който сме измерили на Земята!” – написа Майкъл Ман, климатолог в Пенсилванския държавен университет.

Подобно на юни, юли се запомни с някои забележително екстремни температури, включително в Нунавут, Канада – най-северното постоянно населено място на Земята. Той достигна рекордно високото ниво от 21 градуса по Целзий в неделя, счупвайки предишния рекорд от 20 градуса по Целзий.

1 коментар

  1. Дрън дрън та пляс: засявайте всяка година 10 пъти повече отколкото се изсича и всичко до 5 години ще почне да се оправя.
    Да ама не, по добре да има теми, с които да ни се отвлича вниманието докато се крадат „едни“ пари и се „трови“ населението с боклуците на фармацевтика и ГМО продукти..
    Селски тарикати, утре Вашите деца ще го ядат голям!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*