Соларен мега-проект в Австралия предвижда 10 GW ферма и 20 GWh съхранение

Проект за огромна соларна електроцентрала в Австралия бе детайлизитан в последните дни, претендирайки за титлата най-голям соларен проект в света. Той получи подкрепата на правителството на Северна територия (NT) на Австралия. “Австралийско-сингапурската енергийна връзка” е проект на стойност 20 млрд. долара, който ще се състои от 10 GW фотоволтаична ферма, съчетана с 20-30 GWh система за съхранение на енергия в слънчевия район Тенант Крийк.

Предвижда се мащабната електроцентрала да изнася електроенергия и за Дарвин и за Сингапур. Според Дейвид Грифин, управляващ директор на сингапурската компания Sun Cable, преносният капацитет на проекта ще бъде 2.5 GW. Захранването ще се транспортира чрез 3 800-километрово трасе от подводни кабели за прав ток с високо напрежение и ще покрива 20% от търсенето на енергия в Сингапур.

Главният министър на Северната територия Майкъл Ханнер заяви в събота, че неговото правителство ще започне преговори със Sun Cable по споразумението за развитие на проекта, което ще осигури рамката за разработване на фермата. Интегрирането на проекта в развиващата се електрическа мрежа на АСЕАН също ще бъде обмислено по време на фазата на разработване, а сега предстои сингапурската фирма да премине през оценка за въздействие върху околната среда и план за местните териториални ползи.

Проектът има потенциал да създаде 1000 работни места по време на строителната фаза и 300 работни места в етапа на поддръжка. Разработчикът е потвърдил, че негов партньор ще бъде производителят на соларни панели от Сидни 5B.

Въпреки че окончателните одобрения могат да отнемат време, предвид големия размер на проекта и броя на участващите заинтересовани страни, Sun Cable предвижда да подаде окончателносто заявление през следващата година. Що се касае до структурата на финансирането на проекта, Дейвид Грифин посочи, че тя предстои да бъде определена. “Целта ни за определянето на финансирането е 2023 г.”, каза той. Компанията е определила срок за започване на строителството през 2023 г., а комерсиалната дейност трябва да започнат през 2027 година.

3 коментара

  1. Защо не си посеят и малко дървета, не че нямат растителност, но чувам се оплакват от липса на вода в централните региони..ами да си засеят с дронове дървета, тя водата сама ще бликне..!

  2. От къде можем да прочетем за ползваните технологии ?

  3. Ако използват и технологията от предишната Ви статия, с която арабите произвеждат на кв.м. и 1 литър вода за час, ще си решат доста местни проблеми..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*