Животните на Зeмята не смогват да се адаптират към променящия се климат

Изменението на климата създава хаос из цялата Земя. Тъй като океаните и горите се трансформират и екосистемите са в шок, един милион животински и растителни видове са на ръба на изчезването. И все пак има известна надежда за някои от тези организми. Някои ще променят поведението си в отговор на растящите глобални температури; те биха могли, да речем, да се възпроизвеждат по-рано през годината, когато е по-хладно. Други може дори да еволюират и да се научат да справят – например чрез свиване на размера, защото по-малките тела губят топлина по-бързо.

Засега обаче учените само догатват как биха могли да се случат тези адаптации. Нов документ, публикуван в Nature Communications като резултат от труда на над 60 изследователи, има за цел да внесе известна яснота. Чрез пресяване на 10 000 предходни проучвания изследователите са открили, че климатичният хаос, който хората създават, кара много от видовете да се адаптират и ключовият въпрос за всички тях е колко бързо ще се адаптират.

За да се определи как даден вид се приспособява към климата, обичайно се разглеждат две неща: морфологията и фенологията. Морфологията се отнася до физиологични промени, като гореспоменатия ефект на намаляване на размера; фенологията е свързана с времето на житейските събития като например размножаване и миграция. По-голямата част от съществуващите изследвания засягат фенологията.

Видовете в новото изследване засягат птиците, до голяма степен, защото птиците са сравнително лесни за наблюдение. Изследователите могат да създадат кутии-гнезда, в които птицие се наставят – така учените следят какво се случва и знаят кога възрастните птици снасят яйцата, кога пилетата се излюпват, колко големи са бебетата и т.н. Учените могат да “картографират” как се променя всеки детайл съобразно затоплянето на климата.

Разглеждайки всичките проучвания, авторите на доклада са установили, че 17-те вида птици, които са наблюдавани, са променили фенологията си. „Птиците в Северното полукълбо показват средно адаптивни реакции, въпреки че тези адаптивни реакции не са достатъчни, за да могат популациите да се запазят в дългосрочен план“, казва водещата авторка Виктория Радчук от Института за зоологически градини и изследвания в дивата природа на Лайбниц.

С други думи, птиците трудно се справят с промяната на климата. Полагайки яйцата си по-рано, те насърчават своите пилета да се излюпят тогава, когато има най-много насекоми за ядене – което се случва, когато температурите се покачат през пролетта. Но все пак тази промяна не е достатъчно бърза.

Като цяло адаптацията не е явление, свързано с изменението на климата, причинено от човека. Животът на Земята е толкова разнообразен, именно защото е много приспособим. Но това, което ние, хората, сме създали на планетата в последните години, е несравнимо с който и да било друг исторически период. “Случва се промяна, 1000 пъти по-бърза от тези, които са наблюдавани по-рано”, казва Радчук. “Има ограничения за тези адаптивни отговори на животните”.

Което означава, че сега повече от всякога трябва да правим всичко по силите си да опазваме местообитанията, за да подпомогнем на биологичния свят. „Мисля, че резултатите от тази статия наистина говорят за нуждата от много предпазливост; че не трябва да се надяваме, че видовете лесно ще се адаптират към променящия се климат и променящите се местообитания; че не можем да стоим и да не правим нищо”, казва Марк Рейнолдс, водещ учен за Програмата за мигриращи птици на природозащитниците.

В действителност, този документ е ужасяващ поглед към това, което може да се случи с екосистемите като цяло. Птицата не живее във вакуум – тя се прехранва и сама по себе си е храна за други видове. Всички видове взаимодействат помежду си. Именно това прави изменението изключително трудно за изучаване, особено когато климатът на Земята се променя толкова бързо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*