Toyota изпробва нов модел Prius – покрит със соларни клетки

Toyota обяви, че официалното тестване на нейния соларен автомобил Prius ще започне в края на юли 2019 година. Изпитанията на колата ще започнат в областта на Токио и ще имат за цел да установят пробега на автомобила и неговата ефективност при работа чрезвградените в повърхността му високоефективни фотоволтаични клетки. Моделът е съвместна разработка на Toyota и производителя на електронни продукти и соларни клетки Sharp Corporation съвместно с NEDO, японската правителствена агенция, фокусирана върху насърчаване на изследванията на екологичните и енергийните технологии.

Демонстрационната кола, произведена за изпитания по бществените пътища, има соларни фотоволтаични клетки, вградени в покрива, капака и задната врата на новия модел. Новото и подобреното използване на тези панели означава, че автомобилът би трянвало да може да постигне ефективност на преобразуване от над 34%. Това следва да му осигурява впечатляваща мощност от 860 вата.

Освен очевидните екологични предимства от използването на слънчева енергия в автомобилите, този нов модел на Prius би трябвало да може да предостави на потребителите по-добър пробег. Според проучване, проведено от Volvo, 65% от водачите на електрически превозни средства изпитват безпокойство относно капацитета на батерията и евентуалния недостиг на пробег след придобиването на електромобила си. Това е една от водещите причини, поради която потенциалните купувачи на електрически превозни средства се колебаят дали си купят такава кола. Безпокойството е разбираемо – какво ще стане, ако енергията свърши посред път, а наоколо няма станция за зареждане? Използването на автомобили, задвижвани от слънчева енергия, има потенциала да намали тези притеснения. Демонстрационният модел на Toyota Prius има за цел да покаже, че колата може да се зарежда както докато е паркирана, така и докато се движи.

Toyota ще направи оценка на тестовете относно нуждите на автомобила от енергия и намаляването на въглеродните емисии. Тя ще сподели резултатите с NEDO и Sharp, тъй като групата за сътрудничество ще продължи да работи за подобряване на устойчивостта на автомобилния транспорт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*