Учените са единодушни: изменението на климата е дело на човека

Изследователи публикуваха три допълнителни проучвания, потвърждаващи консенсусното мнение, че изменението на климата е реално. Повече от 99% от учените са стигнали и до заключението, че глобалното затопляне е причинено от човешката дейност. Резултатите показват, че сегашното затопляне е безпрецедентно в сравнение с последните 2000 години.

Въпреки че повечето хора, които отричат глобалното затопляне, са политически или корпоративно обвързани – вместо да слушат науката – учените продължават да публикуват тревожни проучвания, които преповтарят и препотвърждават доказателствата, че изменението на климата е реално – с надежда самият консенсус да бъде убедителен.

Трите проучвания бяха публикувани в списанията Nature и Nature Geoscience и показват, че температурните вълни през последните няколко десетилетия не са нещо, което планетата е виждала по-рано. Макар да е имало и други температурни промени, като например Малката ледникова епоха, настоящите рекордно високи температури влияят на целия свят. Изследователите са използвали най-различни индикатори като например знаци в дърветата, лед и седиментите, които показват, че промените в климата никога не са били толкова тежки, колкото са сега.

“Добрата новина е, че общественото разбиране относно научния консенсус се увеличава”, казва изследователят Джеймс Кук, написал оригиналната статия за научния консенсус през 2013 г. “Лошата новина е, че все още има много работа, която трябва да се свърши, тъй като ората, отричащи климатичните промени, продължават да отказват да се вслушат в гласа на науката”.

3 коментара

 1. Сигурно има климатично лоби, но нефтено газовото лоби е гарантирано, че го има. С бюджет от трилиони плащат на доста тролове да говорят хиляди глупости докато истината потъне във врявата.

 2. М да докато удобството сега е по важно от неудобството утре все ще е така 🙂
  Да му мислят нашите деца, не се съмнявам че ще измислят решение но не им завиждам за това което ще им се наложи да пожертват.

 3. Не, това не е вярно и е груб опит за манипулация на хората.

  Учените изобщо не са единодушни, че човешката дейност предизвиква Глобално затопляне.
  Има честни учени, които не се поддават на заплахите и шантажите на Климатичното лоби.

  За съжаление тези учени са низвергнати от публични изяви, защото не искат да се продадат и да предадат нещата, в които вярват.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*