Къща със зелен покрив в Полша е направена от рециклирани тухли

Тухла и стъкло – това може да е чудесна комбинация за един съвременен дом. Доказва го “Червената къща” – частен дом в Полша с площ от близо 400 квадрата с фасада от рециклирани тухли и гръб от стъклени врати и прозорци, които разкриват невероятна гледка към спокойния пейзаж около резиденцията.

Построена в горна Силезия в Полша, тухлената къща е разположена на ръба на обширна гориста местност. Използвайки идиличната обстановка като вдъхновение, архитектите от Biuro Toprojekt са решили да използват възможно най-много екологични и рециклирани строителни материали и функции, включително и слънчев масив, който да генерира достатъчно електроенергия за къщата.

При първия пръв поглед зашеметяващата външност на тухлата хваща окото. Изработена от стари тухли, рециклирани разположени наблизо тухлени заводи, фасадата е ръчно изработени, създавайки динамично изглеждащ триизмерен модел, съставен от светлина и сенки.

Прекрасната къща с тухлена фасада е покрита със зелен покрив, засаден с местна растителност, включително лозя, които с течение на времето ще започнат да падат над стрехите, като допълнително свързват структурата с естествената й среда.

Входът е през отвор във външната стена, който води към двор с тулена ограда и гараж. Когато човек влезе вътре, настроението се променя драматично, тъй като се озовава в модерно и светло пространство.

Въпреки че предната фасада е белязана от брилянтните тухлени стени, задната част на дома е коренно различна – тя се състои цели стени, съставени от огромни, плъзгащи се стъклени врати и прозорци с височина от пода до тавана. Те разкриват чудна гледка към гората. Белите стени, заедно с естествената цветова палитра и минималистичните мебели, създават модерна, но комфортна атмосфера в дома.

 

Снимки: Юлиш Соколовски за Biuro Toprojekt

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*