Хелзинки пусна приложение за устойчивост в града

Столицата на Финландия Хелзинки пусна приложение за смартфони, което позволява на жителите, туристите и собствениците на бизнеси вграда да вземат решения така, чеда помогнат за устойчивите цели на града – да стане въглеродно неутрален до 2035 г. “Мислете за устойчивостта”, стартирано през юни 2019 г., помага на потребителите да взематрешения относно дейности, възможности за транспорт, пазаруване от магазини и т.н., използвайки филтри за устойчивост. Така те могат да намерят това, което най-добре отговаря на техните предпочитания същевременно отговаря на екологичните показатели,към които градът се стреми.

“Индивидуалният избор има значение”, каза Кайса-Реета Коскинен, директор на инициативата “Въглеродно неутрална Хелзинки”. „Ако един човек във всяко от 2,6-те милиона домакинства във Финландия намали въглеродния си отпечатък с 20 процента, ние ще постигнем целите, определени за Финландия в Парижкото климатично споразумение.“

Хелзинки се счита за един от най-екологичните градове. Според проучване в целия град от 2018 г., повече от две трети от всички жители са загрижени относно изменението на климата и бъдещето на своя град. В отговор, градските служители се обединиха с граждански групи и експерти по устойчивост, за да разработят приложението, което помага на хората да вземат по-екологични решения на индивидуално ниво.

Приложението засяга всички основни аспекти на устойчивия живот, включително транспорт, възможности за храна, управление на отпадъци, биоразнообразие, зелени работни места, енергийна и екологична справедливост. Има и списък на начините, по които собствениците на фирми могат да направят бизнеса си по-устойчив.

„Хелзинки е перфектната изпитателна лаборатория за решения, които по-късно могат да бъдат приложени и в други световни градове и мегаполиси“, казва Лора Аалто, главен изпълнителен директор на Helsinki Marketing. “Работейки като градска лаборатория, Хелзинки е готов да експериментира с политики и инициативи, които не са възможни другаде … Надяваме се, че и другите могат да се поучат от нашите експерименти.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*