Забравени градски пространства заживяват отново като красиви общи места

Всеки град има такива места – забравени, загърбени, опустели, затрупани с боклук, нелицеприятни и недолюбвани. Като част от проект за актуализиране на подобни градски пространства в центъра на Лос Анджелис калифорнийската архитектурна фирма Brooks + Scarpa ревитализира няколко изоставени дворове и алеи, зарити с отпадъци, превръщайки ги в красиви места за събиране на открито. Изпълнени с минимален бюджет, тези преобразявания се очаква да окажат значително положително въздействие върху качеството на живот на местните хора, включително и на бездомните.

Така наречените „дворове Rossmore + Weldon“ включват три малки пространства с размери 2 на 15 метра, 3 на 5 метра и 3 на 7 метра. Тези открити пространства са били слабо оползотворени и обикновено затрупани с отломки и отпадъци. Когато архитектите откриват въпросните пространства, те са убедени в огромния потенциал за трансформация при минимален бюджет. За да останат разходите ниски, повечето използвани материали са рециклирани или повторно използвани.

За да озарят зоната „Weldon“ отново, архитектите използват бяла боя и „интерактивна зелена стена“ от стоманени държачи за саксии, прикрепени към бялата стена, в която са поставени кашпи със саксийни растения, за които околните жители могат да се грижат. Поставените бетонни седалки и маси осигуряват пространство за събиране и почивка, докато белият чакъл и бетонните павета създават визуален унисон и допълват светлотонираната цветова палитра.

За разлика от тях дворът „Rossmore“ е оборудван предимно с дървен материал. Проектиран около съществуващото фикусово дърво, обновеното пространство вече разполага с подвижни пейки от дърво, поставени върху стоманена ос, както и нови саксии.

На всички места е осигурена възможност за съхранение на велосипеди.

Изображения: Brooks + Scarpa

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*