Кошче с изкуствен интелект казва кой боклук къде да хвърлим

Който някога е надниквал в контейнер за разделно събиране, навярно е виждал как сред отпадъците от определен вид, например стъкло, се въргалят всевъзможни други боклуци – от хранителни отпадъци до мазен картон и смачкани пластмаси. Сега четирима студенти от стажантската програма на IBM са измислили интересен отговор на проблема. Те са разработили нова система за сортиране на боклук, която използва технология с изкуствен интелект (ИИ), за да насочва хората към правилните кошчета.

Учениците описват своя прототип Wastenet като „асистент за кошчета“. Хората, които искат да изхвърлят боклук, могат да приближат отпадъка си до скенер за рециклиране, за да покажат на системата какво искат да пратят за рециклиране. След това системата използва технологията IBM Watson AI – за визуално разпознаване, машинно обучение и облачни изчислителни функции – за идентифициране на типа отпадък и определяне в кой контейнер следва да влезе боклукът. Колкото повече се използва системата, толкова по-добре се случва разпознаването на отпадъците и правилното идентифициране на мястото, където те трябва да се пуснат.

В момента Wastenet вече се изпитва в зоологическия център за дива природа „Маруел“ близо до Уинчестър, където – според студентите на IBM – замърсените контейнери за рециклиране са обичайно явление.

„Навярно си мислите, че хвърлянето на боклук в кошче е лесно“, каза Артър Беркли, студент по математика от Университета в Оксфорд. „Но когато проучихме как посетителите на зоологическата градина използват кошчетата, видяхме, че те се объркват какво могат да рециклират. А ако хвърлят неща в грешното кошче и то е замърсено, тогава компаниите за рециклиране могат да решат, че цялото количество отпадъци е замърсено“.

„Установихме това по трудния начин“, добави Робърт Скоун, студент по компютърни науки и ИИ в Шефилдския университет. „Прекарахме един цял ден, сортирайки торбичките и боклуците от контейнерите, и видяхме каква каша правят хората от рециклирането – буквално“.

IBM заяви, че след като участниците в нейната стажантска програма приключат проучванията си, екип на IBM ще поеме проекта и ще продължи да развива технологията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*