Ледената покривка на Гренландия загуби 197 милиарда тона лед през юли

Ледената поркивка на Гренландия е загубила 197 милиарда тона лед през юли. Това е увеличило глобалното морско равнище с около половин милиметър. Само на 15 август леденото покритие на Гренландия е претърпяло голям срив, загубвайки цели 11 милиона тона повърхностен лед, съобщават учените.

Въпреки че не е необичайно леденото покритие на Гренландия да се топи през лятото, това обичайно започва да се случва в края на май. Тази година обаче започна много по-рано.

Метеоролозите съобщиха, че тазгодишният юли е един от най-горещите месеци в света. По предварителни данни, средните глобални температури за юли 2019 са същите като тези през 2016 или дори по-високи – а юли 2016 е рекордьорът досега. Данните са докладвани от Програмата за изменение на климата „Copernicus“.

Според Рут Мотрам, климатолог от Датския метеорологичен институт, ледът на Гренландия е загубил 197 милиарда тона лед през юли. Това е достатъчно за напълването на близо 80 милиона олимпийски басейна. Мотрам каза пред CNN, че очакваната обичайният обем на стопения лед по това време на годината е доста по-малък – около 60 до 70 милиарда тона.

Извънредно знойното време в крайна сметка може да доведе до едно от най-големите ледени разтопявания на Гренландия от 1950 г. насам. Обикновено сезонът на стопяване продължава до края на август, така че тепърва предстои да се види каква ще е общата загуба на лед това лято.

Топенето на леда не е единственият проблем в Арктика, тъй като в района има и бурни пожари. За тях учените казват, че може да се дължат на високите температури. От юни насам службата за наблюдение на атмосферата „Copernicus“ е регистрирала повече от 100 интензивни пожара в Арктическия кръг.

1 коментар

  1. Спътниците май са пропуснали една катерица гонеща жълъда си 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*