Нова акумулаторна батерия предизвиква господството на литиево-йонните

Нова акумулаторна батерия с високо напрежение на база манганов диоксид и цинк е способна да надвишава двуволтовата бариера в този род системи, предизвиквайки господството на литиево-йонните си „роднини“. Тя е разработка на изследователите от City College от Ню Йорк. С напрежение 2,45-2,8 V алкалната батерия на база MnO2|Zn, разработена от д-р Гаутам Г. Ядав и неговия екип, може да прекъсне дългото царуване на лесно запалимите и скъпи литиево-йонни акумулатори.

До този момент голямата бариера при течно-цинковите батерии е границата от 2V, която не може да бъде прескочена. За да се справят с нея, Ядав и неговият екип са проектирали два различни водни електролита, които покриват теоретичния капацитет (308mAh/g), при това обратимо, за много цикли. „Волтажът при сега достъпните MnO2|Zn батерии е около 1,2-1,3 V и това се счита за ниско в сравнение с литиево-йонните, при които се постига напрежение от над 3V”, казва Ядав. Всъщност напрежението е може би най-голямото предимство на Li-ion акумулаторите и причина за възхода на технологията в нашия „лаком за енергия“ свят.

„За съжаление те съдържат елементи, които са токсични и геополитически чувствителни, като се има предвид, че азиатските страни имат монопол върху добива и производството им“, добавя Ядав. За разлика от тях магнезият и цинкът са достъпни и изобилни. Това обещава и ниска производствена цена на крайните устройства.

Анонс за новия тип батерия бе публикуван в списанието ACS Energy Letters.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*