Споделени електрически тротинетки тръгнаха из София

От тази сутрин в София има над сто електрически тротинетки Lime, които ще са достъпни за „споделено“ ползване. Те са разположени по централни софийски улици, за да позволят лесно и приятно придвижване из градския център.

Засега движението е-тротинетките е разрешено само в централната част на града.

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират.

Отключването на Lime струва 1,5 лв. Оттам насетне карането се таксува по 0,3 лв. за всяка минута.

Lime призова потребителите, които ще яхнат е-тротинетките, да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

„София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да „отключат“ новия си градски начин на живот. Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка,“ сподели Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime.

Столична община, чрез проект “Зелена София” към Асоциация за развитие на София, е изготвила отворен Меморандум за сътрудничество, чиято цел е да информира потребителите за услугата за споделени електрически тротинетки и правилата, които те трябва да спазват при използването й.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*