PV масиви никнат на мястото на стари мини в Полша

Полша е известна с въгледобива си и зависимостта си от изкопаемите горива, но ето един добър пример оттам: полската енергийна компания Tauron Polska Energia S.A. обяви търг за инженеринг, доставка и строителство на соларен парк с мощност 3,1-5 MW. Той трябва да се намира в град Явожно, близо до Катовице, в южна Полша.

Tauron казва, че проектът е част от нова програма за разполагане на наземни фотоволтаични инсталации на мястото на неизползвани вече мини.

„В момента се подготвя програмата, което включва и получаване на необходимите административни лицензи“, заявиха от компанията. Минното дружество планира да инсталира соларни на мястото на пет изведени от експлоатация електроцентрали и депа.

Слънчеви паркове ще бъдат изградени и в Мисловице, също близо до Катовице, и в Сталова Вола в югоизточна Полша. Енергийната компания планира до 2025 г. да инсталира около 300 MW систмеи за слънчева енергия и 900 MW мощности за производство на вятърна енергия.

Компанията е вторият по големина доставчик на електроенергия в Полша, с мощност от 5,1 GW инсталирана генерация.

По-големият й конкурент PGE също наскоро направи първите си стъпки във фотоволтаиката и обяви първата си корпоративна сделка за захранване за слънчева централа с мощност 5 MW. Друга полска компания за въглища и доставчик на електроенергия – Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin SA – заяви през ноември, че ще разгърне мащабен фотоволтаичен масив в изчерпана зона от огромния рудник за кафяви въглища Адамов в Турек, в централната част на Полша.

Въпреки соларните проекти и трите компании произвеждат по-голямата част от електроенергията си от въглища, осигурявайки около 80% от енергията на Полша. Наскоро проведен анализ на полския изследователски институт IEO установи, че замяната на въглищата със слънчева енергия може да се окаже единственият начин да се избегне бъдещото повишение на цената на електроенергията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*