5 британски магазина събраха милион пластмасови бутилки за година

От май 2018 г. британската верига за търговия на дребно Iceland е събрала повече от един милион пластмасови бутилки в пет свои магазина. Това е станало чрез машини за събиране. 96 на сто от купувачите във веригата пък са подкрепили общонационално въвеждане на депозитна система за пластмасови шишета.

Търговската верига е монтирала „машини за обратен вендинг“ в магазини във Фулъм, Молд, Мюселбург и Вулвърхемптън през май и юни 2018 г., преди да добави още една в Белфаст през януари тази година. Купувачите са връщали своите пластмасови бутилки, получавайки ваучер за 10 пени за всяка бутилка, с който да пазаруват хранителни стоки в магазините от веригата.

Според анкета, направена в магазините, хората са използвали машините приблизително веднъж на две седмици. Около три четвърти са казали, че би било добра идея да се въведе депозит от 20 пени за бутилка за всички нови шишета, като купувачите си връщат сумата при връщане на бутилка за рециклиране.

„Iceland беше първият търговец на дребно, който изпробва машини за обратен вендинг и вярваме, че отзивите на клиентите, които получихме, показват, че нашият прост модел за приемане на всички размери пластмасови бутилки за напитки – и разширяването им с цел приемане и на кутии – е единственият разумен начин да се разгърне депозитна схема за връщане на бутилките на национално ниво“, каза Ричар Уолкър, управляващ директор на веригата. Той обаче загатна, че фирмата има нужда от правителствена подкрепа, за да постави машините във всеки от своите 950 магазина. Все пак, ако пет магазина могат да съберат милион бутилки, то 950 магазина могат да постигнат много повече – и екологичното въздействие на такава мащабна схема би било много значимо, подчерта С над един милион бутилки, върнати само в пет от нашите магазини, положителното въздействие върху околната среда от наличието на машини в Обединеното кралство би било феноменално“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*