Лондон ще се грее с топлината от метрото

Освен че ще возят на метро, някои жители на Лондон ще се възползват и от излишната топлина, генерирана от „Северната линия“. Това ще стане до края на годината в резултат на нова инициатива за повторно използване на топлината от метрото за отопление на стотици къщи и фирми в Ислингтън.

Планът, който вече се изпълнява, използва „отпадната топлина“, произведена от железницата, за да я изпомпва към стотици домове в Ислингтън. Около 700 жилища в града в момента използват топлината, акумулирана е енергийния център Bunhill. Очаква се още 450 жилища да започнат да използват топлина от железопътната линия тази зима.

Около 38 процента от нуждите за отопление в Лондон могат да бъдат удовлетворени чрез отпадна топлина, обяви местната власт. Използването на алтернативни варианти за възобновяемо отопление става все по-важно след решението на правителството на САЩ да забрани газовите котли в новопостроените домове до 2025 г.

Тим Ротерей, директор на Асоциацията за децентрализирана енергия, каза пред The Guardian, че топлината от железопътната линия, както и други планове за отопление, набират скорост в цялата страна като евтини варианти за борба с изменението на климата.

Освен железопътната линия има и други източници на топлина, които могат да захранват отоплителната система в градовете. Един пример е фабрика в Уисингтън, Норфолк, която използва отпадната топлина, добита при приготвянето на сироп за готвене, за отоплението на оранжерии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*