Учени: живеем в пластмасовата ера

Пластмасовите отпадъци вече са част от нашата геология: бутилките с вода, найлоновите торбички и микрофибърните частици са се отложили в земята. Някои учени наричат това „пластмасовата ера“.

Естествено, това не се е случило за един ден. Замърсяването с пластмаса се трупа от 1945 г.

„Любовта ни към пластмасата е отпечатана в земята”, заяви водещата изследователка Дженифър Брандън от института за океанография Скриппс при Калифорнийския университет в Сан Диего. „Всички учим в училище за каменната ера, бронзовата и желязната ера – а нашето време ще бъде ли известно като пластмасовата ера?“, посочи тя пред изданието „The Guardian“. Казва, че следващите поколения ще получат от нас именно това – пластмасови отпадъци.

Експертите смятат, че откритията могат да бъдат използвани за изчисляване на настъпването на т. нар. Антропоцен – предложение за именуване на нова геоложка епоха, за която се твърди, че е белязана от действията на човеците, превземащи Майката Земя.

Пластмасовите частици, които се отлагат в пластовете на земята, са предимно от влакна от синтетични тъкани. Списанието Science Advances публикува изследването и заяви, че микроскопичните късове в утайките по света се удвояват на всеки 15 години в периода от 40-те години насам.

2 коментара

  1. То,ако е само пласмаса здраве му кажете.А отпадъците от ядрените електроцентрали.Каде отиват,трябва дасе говори не за пласмасовата ера.А за глобалната ера на замърсяването получена от въздействието на бозайника човек

  2. По-вярно е в „Епохата на Силиция“,навлизат много мощни силициеви чипове.
    Пласмасата е откритие на ’70 години на 20 век.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*