Япония може да започне да излива радиоактивна вода в океана

Японската електрическа енергия Tepco навярно ще трябва да започне да излива в океана радиоактивната вода от охлаждането на разрушената атомна електроцентрала Фукушима, тъй като вече се изчерпва наличното място за съхранението й на сушата, заяви японският министър на околната среда във вторник.

Tepco е събрала повече от 1 милион тона замърсена вода от охлаждащите тръби, използвани за обливане на разтопеното ядрено гориво, откакто централата бе разрушена в резултата на силен земетръс и последвалото го цунами през март 2011 г. „Единственият вариант ще бъде да се излива в морето и да се разрежда“, заяви министър Йошиаки Харада относно водата от обливането по време на брифинг в Токио. „Цялото правителство ще обсъди това. Но аз бих искал да предложа своето скромно мнение.“

Правителството на страната чака доклад от експертна комисия, преди да вземе окончателно решение как да се справи с радиоактивната вода.

Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга в отделен брифинг пред пресата определи коментарите на Харада като „негово лично мнение“. Tepco не е в състояние да реши какво да прави, а ще следва политиката, която правителството ще определи, заяви говорител на кабинета.

Предприятието казва, че до 2022 г. ще остане без място за съхранение на водата. Харада не каза колко вода ще трябва да бъде излята в океана.

Даването на зелена светлина от правителството за изливане на отпадъчната вода в Тихия океан би разгневила съседи като Южна Корея, която и без друго има политически конфликт с Япония. Наскоро Южна Корея се обърна към висш служител на японското посолство с искане да обясни как Япония ще се справи с водата във Фукушима. Външното министерство на Южна Корея казва в изявление, че е поискало от Япония „да вземе мъдро и разумно решение по въпроса“.

Крайбрежните ядрени централи обикновено изливат вода в океана, която съдържа тритий – изотоп на водорода, който е труден за отделяне и се счита за сравнително безвреден. Tepco, която среща гнева и на рибарските общности, призна миналата година, че водата в резервоарите й съдържа и други замърсители, освен тритий.

„Правителството трябва да се ангажира с единствения екологично приемлив вариант за управление на тази криза, което е дългосрочно съхранение и преработка с цел премахване на радиоактивността,“ казва в имейл Шаун Бърни, старши специалист по ядрена дейност в Greenpeace Германия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*