Красив и съблазнителен: басейн без химикали в Канада примамва посетителите

Може ли басейнът да е с чиста вода и да не мирише на химия, да не люти на очите и да не ни задушава с мириса на хлор? Може – един такъв басейн бе открит за посетители в канадския град Едмънтън. Естественият басейн Borden Park, заменил съществуващ басейн от 50-те години на миналия век, е изграден с помощта на няколко процеса на естествена филтрация, който използва комбинация от камък, чакъл, пясък и растителност, за да бъдат неговите води чисти и свежи.

Проектът е мащабно начинание от самото начало. Старият басейн и инфраструктурата му трябвало да бъдат напълно „изкормени“, за да се създаде място за новия басейн, чист от всякаква врена химия. В него могат да се топнат спокойно до 400 плувци. В допълнение към основната зона за плуване има и детски басейн. В непосредствена близост до откритата зона голяма съвременна сграда помещава съблекалните, душовете и баните. Има също така и пясъчен плаж и зона за пикник, както и волейболно игрище и изложбено пространство, поясняват архитектите от gh3*.

За да създадат изцяло естествен плувен басейн, който е безопасен за плувците, архитектите трябвало да работят в рамките на ултра-строгите правила на Канада за обществените басейни. Да се избегне на химикали беше предизвикателство, но екипът работил с няколко експерти по създаването на балансирана екосистема, където растителност, микроорганизми и хранителни вещества са интегрирани по начин, който създава „жива вода“.

Водата в басейна се филтрира по два начина: с помощта на биологично-механична система и с помощта на изградените влажни зони и чакълен филтър, напълнен със зоопланктон. Тези системи позволяват филтриране без химически агенти и дезинфектанти, при което водата се почиства напълно чрез естествения процес, докато циркулира.

 

Снимки: gh3*

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*